Kayıt ol

Android Telefonda ROM ve ROOT Nedir?

Masmavi

Administrator
10
Katılım
9 Haziran 2018
Konular
1,336
Mesajlar
5,589
Çözümler
8
Reaksiyon puanı
1,734
Puanları
113
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.masmavi.net
Cinsiyet
Erkek
Teknoloji ilerledikce karşımıza bir çok yenilikler çıkmakta. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bunların en başında iletişim cihazları olan cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlardır. Bu cihazlar teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kendilerini güncellemekte veya sizden güncelleme istemektedir.

Piyasa da en belirgin İşletim Sistemleri şunlardır;

Android
İOS
WİNDOWS

Ben size bu konumda Android işletim sisteminde bulunan ROM ve ROOT‘un ne olduğunu anlatmaya çalışacağım.

Android Telefonda ROM ve ROOT Nedir ?

ROOT :
Android telefonlarının temel alındığı linux bağdaştırıcısından gelmektedir. Root tamda bu dünyanın en yetkili yöneticisini temsil etmektedir. Nasıl windows işletim sisteminin”Administrator” olarak biliyorsak linux tabanının da ”Root” olarak bilmemiz gerekmekte.
Telefonunuza ROOT erişimi sağlamak da size bu ROOT kullanıcısının haklarını vermek, böylece sistem üzerinde tam kontrol hakkı tanımaktadır. Bunu da sisteme su programını yükleyerek isteyen programlara bu yetkiyi tanıyarak gerçekleştirir. (SUPERUSER)

Yani kısacası ROOT erişimine hakim olmak Telefonuna her açıdan müdahale edebilme hakkını doğurmaktadır . İstediğinizi kaldırabilir ve istediğinizi yükleyebilirsiniz. Ayrıca telefonunza yeni bir ROM yüklerken bile ROOT hakkınızın elinizde olması gerekmektedir.

ROOT‘un En önemli özelliklerinden biri de sistemi kontrol edebildiğiniz için istediğiniz gibi bilgilerinizin yedeğini alabilir saklayabilir ve format atsanız bile aynı bilgileri yedekten geri yükleyebilirsiniz.

Gelelim yukarda bahsettiğim ROM konusuna peki bu ROM‘ da nedir ?

Android Telefonda ROM ve ROOT Nedir ?

ROM:
Bildiğiniz gibi tüm Android telefonlar açık bir sistem kodundan oluşmakta ve bu yüzden birçok büyük firma ve geliştiriciler bu sistem kodundan faydalanarak kendi android işletim sistemlerini oluşturuyorlar.
YanogenMOD, DAMAGECONTROL, Kang-o-rama gibi birçok ROM çeşidi bulunmaktadır ve bunları ANDROİD telefonunza yüklemek için yukarıda da bahsettiğim gibi ROOT kontrol hakkınızın olması gerekmektedir.

Kafa karıştırmadan sizlere ROM‘un ne olduğunu söylemek gerekirse telefonunuzun kullanılabilir belleği diyebiliriz. Telefonunuzun size sunduğu her şey tamamen bir ROM ürünüdür ve bu romları Üretici firmalar ve Yazılımcılar üretmektedir. Üretici firmalarınki orjinal ROM olarak geçerken yazılımcıların ürettiği ROM lar Custom Rom olarak bilinmektedir.
 

Yorum yapmak için bir hesap oluşturun veya giriş yapın

Yeni bir konu oluşturabilmek veya konulara cevap verebilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir

Hesap oluştur

Forum sitemizde bir hesap oluşturun. Bu işlem çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yapın.

Adobe Photoshop programının ayarlarını sıfırlamak için, Adobe Photoshop simgesini çift tıkladıktan hemen sonra klavyeden "SHIFT+CTRL+ALT" tuşuna basabilirsiniz. Çıkan "Delete the Adobe Photoshop Settings File?" uyarısı çıktığında "Yes" butonuna tıkladığınızda ayarlarınız sıfırlanarak Adobe Photoshop'unuz fabrika ayarlarına dönecektir.
Üst